Heves vitát váltott ki Rio de Janeiróban az a döntés, hogy egy hétéves kislány lesz a karneválon felvonuló szamba-iskolák királynője - közölte szombaton a BBC.
Mindig nagy a tülekedés a nők között, hogy a szamba-iskolák királynői legyenek, mert az rangot és lehetőségeket jelenthet a karrierjük szempontjából. A királynő azonban lengén öltözött, ami a gyerekvédők szerint egy közszemlére tett gyermek esetében megengedhetetlen. Rio szövetségi államának a gyermekvédelemért felelős tanácsa is ellene van Julia ilyen szerepeltetésének, mert állításuk szerint ez növelné a gyerekek szexuális fenyegetettségét a brazil társadalomban. "Azt nem ellenezzük, hogy gyerekek is részt vegyenek a karneválon, ami a brazil kultúra része. De azt nem engedhetjük meg, hogy egy hétéves kislány olyan szerepet kapjon, és olyan öltözékben, aminek szexuális jelentőséget tulajdonítanak" - mondta Carlos Nicodemos, a tanács igazgatója.

A tavalyi karnevál képei

A kislány, Julia Lira apja elutasította a kifogásokat, arra hivatkozva, hogy nincs semmi természetellenes a dologban, és a lánya bírni fogja a táncot a hőségben. A szervezők pedig megigérték, hogy a kislányt megfelelően felöltöztetik. A vitából mindenesetre bírósági ügy lett, és most egy bíróra bízták, hogy eltiltja vagy sem a gyereket a részvételtől a jövő héten kezdődő karneválon. A családjogi ügyekben illetékes riói bíróságnak gyorsan kell dönteni, mert február 13-án kezdődik a karnevál, amely nem lehet meg királynő nélkül. (FH)