Megrohanták az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában az emléktárgyakra vágyó rajongók azokat a boltokat, ahol Alexander McQueen ruháit és kiegészítőit árusítják - közölték pénteken a kereskedők. A 40 éves divattervező öngyilkossága nem csak a rajongókat, a divatvilágot is sokkolta a New York-i divathét megnyitóján, és a rákövetkező londoni, párizsi és milánói bemutatók előtt.

Röviddel a halálhír megjelenése után a rajongók megrohanták az amerikai és a brit üzleteket "Először a halálfejes kendőket vitték, aztán a ruhákat, majd mindent, ami Alexanderrel kapcsolatba hozható" - mondta Kate Brindley, a londoni Liberty üzlet vezetője. Hasonló rohamról számolt be a londoni Selfridges áruház, és több New York-i üzlet is.

A 40 éves Alexander McQueen brit divattervezőt csütörtökön találták meg holtan londoni lakásában, állítólag felakasztotta magát. A tervező édesanyja az előző héten hunyt el, és pénteken lett volna a temetése. McQueen közeli barátja, az ismert divatújságíró Isabella Blow, három évvel ezelőtt ugyancsak öngyilkos lett. A 48 éves nő rákos volt, depresszióban szenvedett, és gyógyszer-túladagolással vetett véget az életének. Azt egyelőre nem tudni, hogy a barát és az anya halála mennyiben játszott szerepet McQueen öngyilkosságában.

Alexander McQueen London East End nevű negyedében született munkáscsalád gyermekeként. 1991-ben futott be, miután elvégezte a londoni St Martin Művészeti Főiskolát. Négyszer választották az év divattervezőjévé. McQueen cégének szóvivője pénteken azt közölte, hogy a március 9-re tervezett párizsi bemutatót elhalasztják. Mint mondta, a legfontosabb most a divattervező temetése, amely szigorúan magánjellegű lesz. (FH)