Egy hollywoodi banketten gyűltek össze hétfőn a Los Angeles-i Beverly Hilton hotelben az idei Oscar-jelöltek: az eseményen a március 7-i gála szervezői arra figyelmeztették a résztvevőket, hogy fogják majd rövidre köszönőbeszédüket. Idén 82. alkalommal osztják ki az Amerikai Filmakadémia elismeréseit: a hétfői, informális banketten a gála producerei, Bill Mechanic és Adam Shankman arra kérték a jelölteket - köztük Meryl Streep-et, George Clooney-t és Morgan Freeman-t -, hogy beszédeit legyenek rövidek, de emlékezetesek.
Mechanic szerint ugyanis az "Oscar-köszönőbeszédek, amelyek végtelenségig tartalmaznak olyanokat, akiket a tévénézők nem ismernek, nemcsak unalmasak, de a műsor legutálatosabb részei." Ezért március 7-én két rövid beszédet is elmondhatnak az Oscar-díj nyertesei: egyet a műsor közben, aztán egyet a színfalak mögött elhelyezett "Thank You Cam"-nek (köszönőkamera). Így akár az ügynöknek, a gyerekeknek, a Facebook-barátoknak és akár a szomszédnak is meg lehet köszönni az aranyszobrot.
Az Oscar-díj nyerteseinek idén is 45 másodpercük lesz arra, hogy megköszönjék a díjat a hollywoodi Kodak Színház színpadán. Tavaly nőtt a televíziós nézettsége a díjkiosztónak, miután a szervezők pörgősebbé szerkesztették a műsort. Idén még egy változás van: a legjobb film kategóriájára öt helyett tíz filmet jelöltek. A 82. Oscar-díjkiosztó két fő esélyese James Cameron Avatar című filmje illetve ex-feleségének, Kathryn Bigelow-nak a háborús drámája, A bombák földjén: mindkét alkotást 9-9 Oscarra jelölték.