Megbüntette a török médiahatóság az egyik tévécsatornát a Tintin rajzfilmsorozatban dohányzó figurák miatt. Törökországban tavaly vezettek be szigorú dohányzás-ellenes törvényt.

Bő hat és fél millió forintnak megfelelő lírát kell fizetnie a török TV8 csatornának, amiért a Tintin rajzfilmsorozatban Haddock kapitány és más alakok rágyújtottak. A török ORTT szerint ki kellett volna takarni a kínos részleteket. A dohányzás elleni törvény szigorítása óta így tesznek minden műsor készítői is, noha sokak szerint a módszerrel épp az ellenkezőjét érik el, hiszen nemcsak zavarja a nézőt a takarás, hanem még jobban oda is figyel a dohányos jelenetre. Szóval ez se ment volna át:

A múlt évi jogszabálymódosítás óta tilos dohányozni minden nyilvános helyen, sőt még kávézókban és éttermekben sem szabad rágyújtani. A kormányzat eltökélte, hogy visszaszorítja a dohányzást Törökországban, amely a világ 10. legnagyobb cigaretta-fogyasztója. Jelenleg minden harmadik felnőtt, a férfiak pedig 48 százaléka rendszeresen dohányzik a hivatalos adatok szerint.