A brit rendőrség szerdán letartóztatta a BBC brit közszolgálati adó egyik veterán műsorvezetőjét, miután hétfő este egy televíziós műsorban bevallotta: eutanáziát követett el volt szeretőjén, aki az AIDS végstádiumában szenvedett. A most hetvenéves Ray Gosling elmondta, hogy tisztában volt vallomása várható következményeivel, és nem bánta meg tettét.

Az Anglia középső részén található Nottinghamshire  rendőrségének szóvivője elmondta: a rendőrök szerda reggel letartoztattak egy hetvenéves férfit gyilkosság gyanújával, a BBC hétfő esti műsorában tett vallomása után. A letartóztatásokról szóló brit rendőrségi nyilatkozatokban nem szoktak neveket említeni.

Ray Gosling ügyvédje, a BBC-nek még délelőtt nyilatkozva elmondta, hogy védence jó hangulatban van, de "ez egy nehéz időszak számára". Az ügyvéd elmondta, hogy Gosling kihallgatása már öt órája tart, és a nyomozás még nagyon az elején van.

Ray Gosling a BBC egyik hétfői, a témáról szóló dokumentumműsorában vallotta be, hogy az AIDS felbukkanásának idején megölte a betegségtől szenvedő, gyógyíthatatlannak ítélt szeretőjét. Gosling elmondása szerint a férfit kezelő orvos egy délután kijelentette, hogy már semmit nem tudnak tenni a betegért. Gosling ezután egy párnával megfojtotta "szörnyű fájdalmaktól szenvedő" szeretőjét, amikor egyedült marad vele kórházi szobájában.

Gosling egy keddi rádiós interjúban azt állította, hogy szeretőjével megállapodtak arról, hogy ilyen esetben véget vetnek a másik életének, és csak ez alapján cselekedett. Gosling nem árulta el a szerető nevét, és azt sem, hogy melyik kórházban történt az eset.

Öngyilkossághoz segítséget nyújtani bűncselekménynek számít Nagy-Britanniában, és a bűnösnek talált emberek akár 14 évig tartó börtönbüntetést is kaphatnak. Tavaly szeptemberben az angliai és walesi ügyészség belső útmutatót adott közre, amelyben pontosították, hogy milyen tényezők esetén lehet eltekinteni a vádemeléstől.

Egy február elején megjelent brit közvélemény-kutatás adatai szerint öt emberből négy támogatja, hogy a rokonok segíthessenek egy halálos beteg öngyilkosságában.