Óvadék ellenében szabadlábra helyezték csütörtökön a veterán brit tévést, aki egy televíziós műsorban bevallotta, hogy megölte férfiszeretőjét, mert gyógyíthatatlan AIDS-beteg volt, és korábban megállapodtak egymással, hogy nem hagyják a másikat szenvedni, ha gyógyíthatatlan betegek lesznek. A 70 éves Ray Goslingot szerdán tartóztatták le.

A brit hatóságok egyelőre nem hozták nyilvánosságra az áldozat nevét. Csak annyit közöltek, hogy az eset a 80-as években, tehát az AIDS-pánik idején történt. "A kórházban azt mondták egy forró, nyári délután az orvosok, hogy semmit sem tehetnek. De neki rettenetes fájdalmai voltak, ezért megkértem az orvosokat, hogy hagyjanak minket magunkra egy kicsit. Mikor kimentek, felemeltem a párnát, és addig szorítottam az arcára, amíg mozdulatlanná dermedt, és meghalt"- mesélte Gosling a tévéműsorban. A férfi vallomása ismét ráirányította a figyelmet az aktív eutanáziára egy héttel azelőtt, hogy a brit kormány új irányelveket akar nyilvánosságra hozni ebben a kérdésben.

A veterán tévés ügyvédje, Digby Johnson azt mondta, hogy ügyfele sok információt átadott a rendőröknek. "Ray Gosling örül annak, hogy megszabadult ettől a szörnyű titkától, de egyúttal rettentően megviselte a dolog"- mondta az ügyvéd az újságíróknak a közép-angliai Nottingham rendőrkapitánysága előtt.  Hozzátette, hogy Goslingot nagyon meglepte a vallomás utáni országos médiafigyelem, mivel egy regionális tévé egyik rövidke műsorában mondta el titkát, és úgy tűnt először, hogy alig érdekel valakit a vallomás. (FH)