Kitiltották az Oscar-ceremóniáról a Bombák földjén egyik producerét

2010.03.03. 08:58 Módosítva: 2010.03.03. 08:58

Az amerikai filmakadémia kitiltotta a vasárnapi Oscar-díjátadó gáláról az esélyesnek számító Bombák földjén című film egyik producerét, miután az akadémia tagjainak küldött levelében egy rivális filmet becsmérelt. Ezt kedden jelentették be a díjátadó szervezői, pár órával a szavazási határidő lejárta előtt.

Nicolas Chartier producer nem vehet részt a 82. Oscar-díj vasárnapi átadóján, az akadémia kampányszabályainak megsértése miatt - közölte az Amerikai Filmakadémia. A szervezet szabályai megtiltják a negatív kampányt, és a rivális filmek becsmérlését - áll az akadémia közleményében.

A Bombák földjén című film producere február közepén küldött szét egy emailt az egyes díjakról szavazó akadémiai tagoknak, azt kérve, hogy az alacsony költségvetésű háborús drámát támogassák, és ne "egy ötszázmillió dolláros filmet". Ezt sokan egyértelmű utalásnak tartották a James Cameron rendezte Avatarra. A két filmet tartják az idei legjobb filmnek járó Oscar-díj legnagyobb esélyesének.

Ha a Bombák földjén kapná meg a legjobb filmnek járó díjat, Chartier egy későbbi időpontban vehetné kézhez a szobrot - közölte az akadémia. A díjakról döntő embereknek Los Angeles-i idő szerint kedden délután öt óráig kellett leadniuk szavazataikat.