Beperelte a Pink Floyd az EMI lemezkiadót kedden. A brit rockegyüttes ügyvédje közölte, hogy a pert jogdíj-vita miatt indították el. A Pink Floyd 1967-ben kötött szerződést az EMI-vel, egyebek mellett az akkori idők eladási listáját vezető a Dark Side Of The Moon című albumuk kiadásáról. Az internet-korszak azonban sok mindent megváltoztatott. Az együttes ügyvédje azt mondta kedden a londoni bíróságon: a vita az online jogdíjakról szól, illetve arról, hogy az EMI jogosult-e arra, hogy egyes számokat adjon el az interneten inkább, mint a teljes Pink Floyd albumokat. Robert Howe szerint az együttes és a kiadó közötti érvényes szerződés szabályozza ezt, és az EMI megsértette a megállapodást. Az EMI azzal érvelt, hogy a szerződés nem vonatkozik az online eladásra.

A Pink Floyd 1964-ben alakult meg, Cambridge-ben. A Pink Floyd az egyik legsikeresebb zenekar a rock-történelemben, több mint 300 millió albumot adtak el világszerte, ebből csaknem 75 milliót az USA-ban. Az 1960-as évek végén még csak mérsékelt sikert értek el a néhai Syd Barrett vezetésével. Barrett később távozni kényszerült a zenekarból, helyét David Gilmour vette át.

1985-ben Roger Waters megszűntnek nyilvánította a zenekart, bár a többi zenész, David Gilmour, Nick Mason és Richard Wright, aki 2008-ban meghalt, tovább használta a nevet, új albumokat vett fel és turnéra is indultak. Végül megegyeztek, és Waters engedélyezte a név használatát, így a Pink Floyd legtöbb dalát elő is adhatják. (FH)