1994 óta először nem Bill Gates a leggazdagabb ember a világon. A Forbes magazin szerdán közzétett listájának élén ezúttal a mexikói telekommunikációs cégvezér, Carlos Slim áll. A gazdagok listáját minden évben közzétevő magazin számításai szerint Slim vagyona a tavalyi évben 18.5 milliárd dollárral nőtt. Összesen 53,5 milliárd dollárja van, amely fél milliárddal több a Microsoft tulajdonosának vagyonánál. A harmadik helyen az amerikai befektető Warren Buffet áll, de ő már 10 milliárd dollárral van lemaradva. Forbes listáján egyébként 55 országból összesen 1011 név szerepel, ez 218-cal több, mint tavaly.

A listára 97 új személy került fel, 164-en pedig képesek voltak visszakapaszkodni. Köztük van az internetes közösségi oldal, a Facebook alapítója is. A négymilliárdos vagyonnal rendelkező 26 éves Mark Zuckerberg ezzel visszaszerezte a legfiatalabb milliárdos címet is.

A leggazdagabb európai, a vagyonát luxuscikkek kereskedéséből összegyűjtő francia Bernard Arnault - aki egyébként Salma Hayek vőlegénye -, a lista hetedik helyén áll. Rajta kívül még három európai fért a top 10-be. Kilencedik helyen, a Zara üzletlánc tulajdonosa Amancio Ortega, a tizediken pedig a német élelmiszeripari lánc, az Aldi egyik vezetője Karl Albrecht. Mögöttük nem sokkal marad le az IKEA alapítója Ingvar Kamprad a 11-ik helyen, és a Hennes és Mauritz tulajdonosa Stefan Persson.

A világ leggazdagabb nője, az amerikai Christy Walton, aki világ legnagyobb kiskereskedelmi cége, a Walmart üzletláncot alapító Sam Walton fiának az özvegye. Az asszony 22.5 milliárdos vagyonával 12-ik a listán. Érdekesség, hogy az 1993-ban elhunyt Sam Walton másik három gyermeke is belefért a leggazdagabb húsz közé. (FH)