Hivatalosan is bemutatták a korábban halottnak hitt elefántbébit

2010.03.14. 11:08 Módosítva: 2010.03.14. 11:08

Vasárnap hivatalosan is bemutatták Sydneyben azt a kiselefántot, aki a héten született meg - annak ellenére, hogy az orvosok korábban azt mondták: elpusztult anyja méhében. A hím ormányos négy nappal születése után, anyja védelmében ment ki az elefántkifutóra. "érdeklődve nézelődik, és fedezi fel a világot"- mondta az állatkert igazgatója.

elefáni

A gondozók még tartanak attól, hogy a születéskor károsodást szenvedett a kicsi. Az elefánt ugyanis elakadt a szülőcsatornában, és lehet, hogy oxigénhiány miatt sérült az agya. A szakemberek szerint azonban az első jelek azt mutatják, hogy teljesen egészséges az új jövevény. Biztosat azonban csak később tudnak mondani. A kiselefántnak még nincs neve. Egyelőre Shufflesnek (csoszogás) becézik a gondozók. Az állatkert ezért névpályázatot is kiírt. Több javaslat is érkezett, ezek közül választanak majd nevet neki. Mivel a szülei Thaiföldről érkeztek, így thai neve lesz majd a hímelefántnak. A javaslatok közt szerepel a Pathi Harn (csoda), Tay Wan (fiú a mennyben) és a Chok Dee (nagyon jó szerencse) is.

Az elefántborjú szerdán látta meg a napvilágot. A gondozók nagy meglepetésére élve született meg, dacára annak, hogy az előzetes orvosi vizsgálat azt állapította meg: a bébi elpusztult az anya méhében. A Sydneyben található Taronga állatkert hétfőn közölte, hogy az ultrahangos vizsgálatok szerint a kis elefánt elpusztult, mert olyan pozícióba került a Porntip nevű az ázsiai elefánt méhében, amelyből nincs élve születés. A vezető állatorvos az ausztrál médiának azt mondta hétfőn, hogy ilyen körülmények között csoda lenne, ha a kis állat élve születne.

Cameron Kerr, a park igazgatója szerdán aztán azt közölte, hogy mindenki nagy meglepetésére és örömére élve jött a világra jött. A Taronga park egyik azon állatkerteknek, amelyek részt vesznek a veszélyeztetett ázsiai elefánt megmentési és tenyésztési programjában. Becslések szerint 30 ezer ázsiai elefánt él a vadonban, és a számuk rohamosan csökken. Az első ázsiai elefánt 2006-ban érkezett Thaiföldről a parkba. A "csodabébi" mesterséges megtermékenyítéssel fogant. Az első "lombik-elefánt" egy nőstény volt, amely januárban jött világra a melbourne-i állatkertben.