A házasság nélküli szexuális életet pártoló színésznő mellé álltak a bírók

2010.03.24. 13:42 Módosítva: 2010.03.24. 13:42

A házasság nélkül együtt élő párok mellé állt az indiai Legfelső Bíróság abban az ügyben, amelynek egy ismert színésznő a főszereplője. - közölte szerdán a Press Trust of India nevű hírügynökség. Az ügy elindítói szerint megrontják a fiatalokat azok, akik házasság előtt vagy házasság nélkül élnek nemi életet, és ezt propagálják is.

A háromfős bírói testület szerint még a két hindu isten, Krishna és Radha is csak együtt élő szeretők voltak, nem házasok. A bírók úgy vélték, hogy az együttélés két felnőtt ember között házasság nélkül nem bűn, hanem jog az élethez. Az ügy főszereplője az ismert filmszínésznő, Khusboo. A most 40 éves színésznő öt évvel ezelőtt nagy felháborodást keltett a konzervatív indiai társadalomban, amikor kijelentette egy magazinnak adott interjújában, hogy "miért is ne élhetnének a fiatalok szexuális életet a házasság előtt, ha használnak óvszert". Kusboo-t, aki csak ezt az egy nevet használja, többször is megdobálták paradicsommal és tojással az utcán, később pedig 20 beadvány nyomán eljárást indítottak ellene, miközben az elsőfokú bíróság megtiltotta neki, hogy az ügy lezárásáig közszereplést vállaljon.

A színésznő azzal is tüzelte a haragot maga ellen, hogy az interjúban közölte: "csak az iskolázatlan ember várják el, hogy szűzen történjen a házasság". Khusboo ügye évekig húzódott, végül 2008-ban egy bíróság elutasította kérvényét, hogy ejtsék a büntetőjogi vádat ellene. Ezután fordult a Legfelső Bírósághoz, amely végül a javára ítélt - írta a Független Hírügynökség.