Pathi Harn, vagyis thai nyelven Csoda lett a neve annak az elefántnak, amely a gondozók legnagyobb meglepetésére élve született az ausztráliai Taronga állatkertben még március elején. Az orvosok azt hitték, a hím ormányos még az anyaméhben elpusztult, a mesterséges megtermékenyítéssel fogant kis állat azonban túlélte a szülést.

Kezdeti bizonytalan járása miatt kiselefántot mostanáig Shufflesnek  vagyis csoszogásnak becézték. Csütörtökön egy ceremónia során azonban megkapta új nevét, amelyet a nagyközönség választott ki. Mivel szülei Thaiföldről érkeztek, ezért az állatkert által kiírt pályázaton csak thai nevek szerepeltek. A szavazó állatbarátok hét lehetőség közül választhattak. A javaslatok között szerepelt a Pathi Harn (csoda), Tay Wan (fiú a mennyben) és a Chok Dee (nagyon jó szerencse) is. Végül a Csoda kapta a legtöbb szavazatot.

A Taronga park egyik azon állatkerteknek, amelyek részt vesznek a veszélyeztetett ázsiai elefánt megmentési és tenyésztési programjában. Becslések szerint 30 ezer ázsiai elefánt él a vadonban, és a számuk rohamosan csökken. Az első ázsiai elefánt 2006-ban érkezett Thaiföldről a parkba. A mesterséges megtermékenyítéssel fogant Pathi Harn, már a harmadik elefánt a programban a tavaly júliusi kezdés óta Ausztráliában. (FH)