92 éves korában elhunyt John Forsythe ((forszájt)) a 80-as évek egyik legnépszerűbb amerikai sorozatának, a "Dinasztiá"-nak a főszereplője - jelentette be pénteken a színész sajtósa. Forsythe volt a Charlie angyalai című sorozatban az, aki a hangját adta Charlie-nak a három nőből álló akciócsoport főnökének.

Az amerikai média szerint a "Dinasztia" főszereplőjét, Blake Carrington-t alakító Forsythe hosszú idő óta rákkal küzdött, most pedig tüdőgyulladás okozta halálát.

A színész hatvan éve tartó karrierje során többször jelölték Emmy-díjra és két alkalommal kapott Arany Glóbusz a "Dinasztiá"-ban nyújtott alakításáért. A Magyarországon is vetített sorozat 1981-től 1989-ig ment az amerikai televízióban. Ebben Forsythe a Carrington család fejét, Blake Carrington-t alakította, akinek életét folyamatosan megkeserítette volt felesége, a Joan Collins által alakított Alexis. Az ősz hajú, mély hangú Forsythe adta hangját Charlie-nak, a három nőből álló akciócsoport főnökének is, a Charlie angyalai című, szintén népszerű tévésorozatnak.

John Forsythe 1918-ban született John Lincoln Freund néven New Jersey-ben. A főiskola elvégzése után New York-ba költözött, és az akkor még színészként ismeretlen Kirk Douglas-szel dolgozott egy étterem pincérjeként. Rádióban kezdte színészi karrierjét, majd első hollywoodi filmjétben Cary Grant-tel együtt szerepelt. Játszott két Hitchcock és egy Truman Capote-filmben is. Forsythe háromszor házasodott meg, három gyereke, hat unokája és öt dédunokája született.