Nincs kegyelem: a dubai fellebbviteli bíróság vasárnap helyben hagyta azt az elsőfokú ítéletet, amely egy hónap börtönre ítélt két brit állampolgárt, amiért nyilvánosan csókolóztak. Ügyvédjük azt mondta az AFP-nek, hogy a testület nem változtatott a korábbi ítéleten, hiába fellebbeztek. A pár most már csak a legfelsőbb bírósághoz fordulhatna, de az ügyvédjük szerint "vajmi kevés az esély" a büntetés csökkentésére.

A brit állampolgárságú, Dubaiban élő, 24 éves Ayman Najafi és a 25 éves Charlotte Lewis még tavaly novemberben került bajba egy felkapott étteremben. Egy nő ugyanis feljelentette őket, mert csókolóztak, és mert alkoholt is ittak, ez pedig szigorúan tilos a muzulmán országokban. Januárban volt az első ítélethirdetés, ekkor a bíróság egy hónap börtönt rótt ki. A fiatalasszony egyébként turistaként érkezett a városba. A fiatalok azt állították: nem csókolóztak nyilvánosan, mindössze puszival köszöntötték egymást az étteremben.

Az elsőfokú ítélet után óvadék ellenében kerülhettek szabadlábra. A két brit ügyvédje hiába próbált enyhébb büntetést elérni, nem sikerült. A bíróságot az sem zavarta, hogy a feljelentő időközben több verzióban is előadta a vádakat. Az asszony először még azt állította, hogy ő látta a két britet csókolózni. Később azonban már azt állította: gyerekei számoltak be neki erről. A védelem azt is hiába állította, hogy csak üdvözlő, arcon puszilásról volt szó, ami engedélyezett Dubaiban.

Dubai népszerű üdülőhely a britek körében. Tavaly 1,1 millióan látogattak el a városba. A hivatalos adatok szerint egyébként mintegy 100 ezer brit állampolgár él az emirátusokban.