Az énekes a halálát okozó, csak klinikai körülmények közt alkalmazható altatószerből a normál adag legalább tízszeresét, vagy még többet kapta - állítja dr. Bruce Speiss altatós orvos professzor a CNN-nek. "A toxikológiai jelentésben szereplő adatok alapján minimum tízszeres, de akár százszoros adagot is kaphatott" - véli a szakértő.

Az énekes orvosa, dr. Conrad Murray korábban annyit ismert el, hogy beadott páciensének 25 mililitert az altatószerből, miután három másik gyógyszerrel próbálta alváshoz segíteni páciensét, de ezek nem használtak. Az orvos azt is vallotta, hogy a szer beadása után még tíz percig volt páciense mellett, úgyhogy "észrevette volna, ha valami nincs rendben", de Speiss szerint ez nem lehet igaz. "Ha megszűnt a légzése, akkor ez legkorábban 30 másodpercen, legkésőbb két percen belül be kellett következzen" - szögezte le a professzor.

Az énekes kezelőorvosa, dr. Conrad Murray ellen gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával folyik az eljárás, jelenleg a bírósági meghallgatásokon próbálják eldönteni, mekkora és milyen hibákat vétett, melyek Jackson akut gyógyszermérgezéséhez és halálához vezettek. A TMZ értesülései szerint az orvos ügyvédcsapata most azt próbálja bizonyítani, hogy Jackson maga adta be magának a halálos adag altatószert, kihasználva, hogy Murray vécére ment. Ha bizonyítható, hogy az orvos hibázott, négy évre is lecsukhatják.