Elpusztult Sony, az elefánt, amit 40 évvel ezelőtt ajándékozott a néhai indiai kormányfő, Indira Gandhi Josip Broz Titónak, Jugoszlávia néhai elnökének  - közölte szerdán egy horvát újság. A lap szerint az állat a múlt pénteken összeesett, majd meghalt, de még nem tudni, hogy miért.

A Jutarnji List napilap beszámolója szerint Indira Gandhi 1970-ben lepte meg a különlegességek iránt fogékony Titót az akkor kétéves elefánttal, amely a jugoszláv vezető magánállatkertjébe került a jelenleg Horvátországhoz tartózó, 14 részből álló Brioni-szigetekre. Brioni Titó birtoka is volt, ahová állam - és kormányfőket hívott meg, vagy éppen a barátait látta vendégül. Manapság a szigetek fontos turistalátványosságnak számítanak, és Sony volt eddig az egyik fő vonzerő, társával a nőstényelefánt Lankával valamint más egzotikus állattal együtt.

"Még nem tértünk magunkhoz, egyszerűen nem tudjuk elhinni, hogy többé nincs már. Különleges bánásmódban kell részesítenünk Lankát mostantól, mert társ nélkül maradt, és ez nem könnyű neki." - mondta a nemzeti park egyik vezetője. Vesna Klunic közölte: egyelőre nem tudják, mi okozta Sony halálát, a boncolás remélhetőleg fény derít erre.