A Playboy tulajdonos Hugh Hefner kilenszázezer dolláros adományával sikerült megmenteni a Los Angels jelképének számító Hollywood-feliratot - jelentette be hétfőn jel megmentéséért küzdő alapítvány. Hefner adományával ugyanis összegyűlt az a 12,5 millió dollárt, amelyet a felirat körüli területek beépítését tervező cég kért az ingatlanokért. Sokan attól tartottak, hogy a felirat mellé felhúzott épületek tönkretennék a kaliforniai álom jelképének számító látványosságot.

A Trust for Public Land nevű alapítvány a Hollywood-feliratnál tartott sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Hefner adományával összegyűlt a majdnem 56 hektáros területért kért 12,5 millió dolláros összeg. Ezzel megmenekült a beépítéstől a feliratnak otthon adó, üresen álló domb, ahol egy chicagói befektetői csoport luxuslakások kialakítását tervezte.

"A Hollywood-felirat Hollywodd Eiffel-tornya, és örömömre szolgál, hogy segíthettem egy ilyen fontos kulturális emlékmű megmentésében" - mondta el a 84 éves Hefner az alkalomból kiadott közleményében. A hírt bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Arnold Swarzenegger, Kalifornia kormányzója is, aki a "kaliforniai álom egyik legfelismerhetőbb jelképének" nevezte a feliratot.

Az filmsztárból lett kormányzó elmondása szerint mind az ötven amerikai államból érkeztek adományok a felirat megmentésére, és tíz külföldi országból. A domb beépítése ellen indított kampánynak 3,2 millió dollárt adtak olyan nagy hollywoodi sztárok, mint Steven Speilberg, vagy Tom Hanks.

A mostanra Los Angeles, és a filmipar jelképévé vált feliratot 1923-ban állították fel. Az akkor még hosszabb, "Hollywoodland" felirat eredetileg ingatlanbefektetéseket hirdetett. A "land" részt a negyvenes években távolították el. 1978-ban többek között Hefner adományából restaurálták a széteső betűket.