Betiltják a gyorséttermi ételekhez adott játékokat egy kaliforniai megyében

2010.04.28. 10:07

Az amerikai Kalifornia szövetségi állam egyik megyéje kedden megtiltotta az éttermeknek, hogy az egészségtelennek tartott ételek mellé, a gyerekek számára csábító játékokat adjanak - írta a Független Hírügynökség. Santa Clara megye ezzel a lépéssel akar küzdeni a túlsúlyjárvány ellen. A tiltás több mint három hónap múlva lép életbe, hacsak az étteremtulajdonosok nem jönnek elő egy jobb megoldással.

"Ez a rendelet megakadályozza az éttermeket abban, hogy a gyerekek játékszerek iránti szeretetén élősködve" szoktassák rá őket a magas kalória-, zsír- és nátriumtartalmú ételekre - jelentette ki a tiltást támogató egyik megyei képviselő. A rendelet értelmében nem lehet ingyen játékokat csatolni olyan ételekhez, amelyek túllépnek bizonyos táplálkozási értéket. A szabályszegők akár ezer dolláros büntetést is kaphatnak. A kaliforniai Santa Clara megyében hozott rendelet nagyrészt csak jelképes, ugyanis csak a helyi önkormányzat nélküli területekre érvényes, és így alig egy tucatnyi gyorséttermet, és pár családi vendéglőt érint.

A megye képviselői azonban abban bíznak, hogy példájukat a városok, valamint más megyék, és államok is követni fogják - írta a Mercury News című helyi lap. A rendeletről május 11-én újra szavazni kell, és, ha akkor is elfogadják, a szabályozás kilencven nappal később életbe is lép, hacsak az étteremtulajdonosok nem jönnek elő egy jobb tervvel. A vendéglősöket tömörítő szövetség ellenezte a rendeletet.