Szerdán startol a 63. Cannes-i Filmfesztivál. Két magyar világpremiert is tartogat az idei filmes mustra, ugyanis bemutatkozik Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés- A Frankenstein-terv című filmje, valamint Kocsis Ágnes: Pál Adrienn című legújabb rendezése - mondta a Független Hírügynökségnek Vezér Éva, a Magyar Filmunió ügyvezető igazgatója.

A 63. Cannes-i Filmfesztivál programja azt jelzi, hogy a magyar film ismét a filmvilág élvonalába került - mondta Vezér Éva. A világ elsőszámú filmművészeti seregszemléjén és szakmai bemutatóján két magyar világpremier is lesz. A versenyprogramban Mundruczó Kornél: Szelíd teremtés- A Frankenstein-terv című filmje mutatkozik be. Az "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű válogatásban pedig Kocsis Ágnes: Pál Adrienn című legújabb rendezése debütál majd.

Szintén bemutatkozik majd Szimler Bálint: Itt vagyok című harmadéves vizsgafilmje, amely a 41. Magyar Filmszemlén elnyerte a Legjobb rövidfilm díját. A Cannes Classics válogatásban pedig először lehet majd megnézni a Két lány az utcán című 1939-es André de Toth  film restaurált kópiáját. Ujj Mészáros Károly pedig Liza, a rókatündér című filmtervével mutatkozik be. Can Togay és Ferenczi Gábor: How to Make Friends című filmterve is ott lesz.

Május 12-én nyit meg a Magyar Pavilon is a Cannes-i Filmfesztiválon. A Magyar Filmunió, a Magyar Mozgókép Közalapítvány promóciós szervezete ezzel találkozási lehetőséget nyújt a magyar és a nemzetközi filmszakma számára. A "Producers on the Move" elnevezésű háromnapos szakmai programba Liszka Tamás kapott meghívást a Magyar Filmunió ajánlása alapján.