Leszbikus női püspököt szentelt az amerikai episzkopális egyház

2010.05.16. 11:38

Leszbikusságát nyíltan vállaló nőt szentelt püspökké szombaton az amerikai episzkopális egyház, ismét lángra lobbantva a homoszexuális egyházi tisztviselők kinevezése körüli vitát az anglikán egyházban. Az 56 éves Mary Glasspool ugyanis - Gene Robinson 2003-as püspökké szentelés után - a második, másságát nyíltan vállaló püspök az anglikán közösség amerikai tagegyházában. Az új püspöknő a Los Angeles-i egyházkerületet vezeti majd.

Az episzkopális egyház hajlandósága a homoszexuális vezetők kinevezésére régóta vitatéma az anglikán egyház konzervatívabb köreiben. Glasspool kinevezésének tavaly decemberi bejelentésére igen kemény hangon reagált az anglikán közösség vezetője. Rowan Williams canterburyi érsek akkor utalt arra, hogy ha Glasspoolt püspökké szentelik, az az episzkopális egyháznak az anglikán közösségből való kizárásához vezethet. Mint közölte, egy ilyen döntéskomoly kérdéseket vet fel, nem csak az episzkopális egyházzal, és annak az anglikán közösségben elfoglalt helyével, de a közösség egészével kapcsolatban is".

Glasspool kinevezését az anglikán közösség írországi tagegyháza is elítélte, provokatív lépésnek nyilvánítva a lépést. "Vezető egyházi tisztviselőnek választani egy olyan személyt, akinek az életvitele az Úrnak a szentírásban leírt akaratával ellentétes, egyszerre rossz és csalódást keltő" - közölte az ír egyház.

A marylandi Annapolisban született Mary Glasspoolt 1982-ben szentelték fel a pennsylvaniai egyházkerületben. Az új püspöknő a massachusettsi Cambridge-ben álló Episzkopális Teológiai Iskolában szerzett diplomát. Partnerével, a társadalomtudománnyal foglalkozó Becki Sanderrel 1988 óta élnek együtt.