Az ukrán elnöki hivatal megpróbálta letiltani az országos tévécsatornák hírműsoraiban annak a felvételnek a levetítését, amikor Viktor Janukovicsra borult egy embernyi magas koszorú, miközben orosz kollégájával a kijevi Hősök Sírjánál tette tiszteletét. A tiltás dacára - vagy hatására - a felvétel azonnal felkerült az internetre, és hétfő este több televíziós csatorna közzé is tette.

A felvételen az látszik, amikor szovjet háborús hősök emlékművénél a segítők által elhelyezett koszorúkhoz lép Dmitrij Medvegyev orosz és Viktor Janukovics ukrán elnök. A koszorúzás helyszínén éppen heves vihar tombolt, jégesővel és erős széllökésekkel kísérve. Az ukrán államfő jelképesen megigazította az előtte álló koszorún lévő szalagot, majd meghajolt előtte, amikor az váratlanul rádőlt, és Janukovics csak meglehetősen heves tusakodás révén tudott megszabadulni tőle.  Medvegyevet a hasonló inzultustól egyik testőre mentette meg, aki még idejében az általa elhelyezett koszorúhoz ugrott, és megakadályozta annak felborulását. Az esetről nem számoltak be főműsoridőben a televíziós híradóműsorok.

Az ICTV televízió bejelentette, hogy a kínos felvételt az ukrán elnöki titkárság tiltotta le, ám a videó szinte pillanatokon belül felkerült az internetre, ezt követően pedig több országos tévétársaság is levetítette hétfő esti politikai műsoraiban. Andrej Sevcsenko, az ukrán parlament sajtószabadsággal foglalkozó bizottságának elnöke az esettel kapcsolatban elmondta, hogy a harmadik évezredben már lehetetlen kézi vezérléssel megtiltani bármilyen információ elterjedését. Az ilyen próbálkozások szerinte leginkább arra vetnek rossz fényt, aki megpróbálja alkalmazni a cenzúrát.