Kedden délelőtt újra megindulhatott a járműforgalom azon az oroszországi hídon, amely váratlanul hullámozni kezdett a múlt csütörtökön - adta hírül a RIA Novosztyi. A szakértők szerint a vasbeton-szerkezet szokatlan mozgását előidéző körülmények százévenként legfeljebb egyszer fordulhatnak elő.

Az orosz sajtó által "táncoló hídnak" keresztelt volgográdi Volga-híd újbóli megnyitása nem ment minden fennakadás nélkül. A forgalmat eredetileg reggel 6 órakor akarták elindítani, ám a hídon elhelyezett kilengés-érzékelők ekkor ismét vészjelzést adtak le. A szakértők újból átvizsgálták az egész hídszerkezetet, végül - az eredeti időpontnál néhány órával később - mégis a megnyitás mellett döntöttek.

Mint ismeretes, a tavaly ősszel átadott, több kint egy kilométer hosszúságú Volga-híd a múlt csütörtökön kezdett hullámozni. A betonhullámok az egy-másfél métert is elérték, a jelenségről készült videók felkerültek a netre is.

A szakértők szerint aerodinamikai okai voltak a jelenségnek, azaz a széllökések okozták a hullámzást kiváltó rezonanciát. Annak esélye, hogy újból hasonló körülmények alakuljanak ki ugyanazon a helyen és időben, százévenként legfeljebb egyszer fordulhat elő.

A mérnökök azóta tüzetesen átvizsgálták a vasbeton-szerkezet minden centiméterét, és nem találtak sérülésre utaló nyomokat. A hatóságok ezt követően döntöttek úgy, a híd biztonságosan megnyitható a forgalom számára