Egy állítólag véres, sorszámozott Kalasnyikov gépfegyverhez tartozó tőr miatt gyanúsítottként hallgattak ki az ukrán-orosz határon egy emléktúrán résztvevő négy magyart, köztük Ganxsta Zolee énekest és Murczin Zoltán terepralist. A Farkas Bertalan-emléktúra résztvevői autóval tartottak a kazahsztáni Bajkonurba, az ukrán-orosz határon tartóztatták fel őket.

Az ukrán határőrök négy embert tartottak vissza a 27 fős autós túracsoport tagjai közül szerdán - mondta Tempfli László, az egyik szervező. Elmondása szerint a csapat több autóval hétfőn indult el a kazahsztáni Bajkonurba. Ez egy emléktúra, mert a magyar űrhajós, Farkas Bertalan startjának harmincadik évfordulójára akartak emlékezni a kirándulással.

Az ukrán-orosz határon, még az ukrán oldalon történt a baj. Murczin Zsolt terepralis csomagjában egy sorszámozott, Kalasnyikov gépfegyverhez tartozó tőrt találtak az ukrán határőrök, ráadásul a késen vérnyomok voltak. A kocsiban ülő négy embert, Murczin Zsoltot, Zana Zoltánt - vagyis Ganxsta Zolee énekest - Pataki Ádámot és Fodor Nagy Gyulát, a tolmácsukat a határállomáson tartották a határőrök, a többieket elküldték - mondta Tempfli László.

A négy embert gyanúsítottként hallgatják ki, de egyelőre nem tudni pontosan, mivel gyanúsítják őket - mondta a szintén a csapattal lévő Tempfli László. Mint fogalmazott, elég nehézkes elmagyarázni a határőröknek, hogy a tőrt hat éve, egy halászat alkalmával találta a gazdája és halpucoláshoz szokta használni, azért is vannak rajta vérnyomok.

Most is azért hozta magával Murczin Zsolt, mert úgy volt, hogy horgászni is fognak útközben. Egyelőre folyik az egyeztetés a határőrökkel, az ukrán konzul segítségével.

– Független Hírügynökség