A német Lena nyerte meg az idei, sorrendben 55. Eurovíziós Dalversenyt szombat éjjel a norvégiai Oslóban a Satellite (Műhold) című dallal: ez a megmérettetés történetében csupán a második alkalom, hogy a nyertes Németország lett.Az est egyetlen izgalmas eseménye a spanyol Jimmy Jump felbukkanása volt. A férfi szokás szerint megzavarta a spanyolok fellépését.

"Nagyon boldog és hálás vagyok, soha nem gondoltam volna, hogy képesek leszünk győzni" - mondta a 19 éves Lena, aki nemrég tette le érettségi vizsgáit. Az énekesnő az eurovíziós trófeát a tavalyi nyertestől, a norvég Alexander Rybak-tól vette át. Németország eddig, csak egyszer, 1982-ben nyert: a mostani győzelem azt jelenti, hogy jövőre Németországban rendezhetik meg az eurovíziós dalversenyt.

A szakmai zsűrik és a tévénézők szavazatai alapján egyébként Németország 246 ponttal nyert, a második Törökország lett 170 ponttal, míg a harmadik helyet Románia szerezte meg 162 ponttal. Az utolsó helyen az Egyesült Királyság végzett 10 ponttal.

25 ország versengett idén az eurovíziós trófeáért, Magyarország anyagi okokból nem vett részt a dalversenyen, a két elődöntőt, illetve a döntőt idén nem a Magyar Televízió, hanem a Duna TV közvetítette élőben. A dalversenyt több mint 120 millióan látták 39 európai országban, de még Mianmarban, Ausztráliában és Új Zélandon is.

A döntőt egyetlen incidens zavarta meg az oslói Telenor Arénában: egy néző Spanyolország előadása közben felment a színpadra és megzavarta Daniel Diges énekét. Jaume Marquet Cot-ot végül a biztonságiak terelték le: a Jimmy Jump-ként is ismert katalán férfi már eddig is több spanyol sporteseményt zavart meg. Az incidens miatt Spanyolország még egyszer előadhatta dalát. (FH)