Részeg papagájok százai egy ausztrál városban

2010.06.02. 08:26

Részeg papagájok százai zuhantak le a fákról vagy a levegőből egy észak-ausztrál városban. A szakértők egyelőre nem ismerik a jelenség okát - közölte szerdán az AFP a helyi médiára hivatkozva. A rikító színekben pompázó papagájok a részegség tipikus jeleit mutatták.

A helyi állatorvosok szerint régebben is láttak pityókás papagájokat, de ennyit, mint ezúttal, még soha. A madarak elvesztették koordinációs képességüket, kábák voltak, az állatmentők védett helyre vitték ezért őket. A részegségre utalt az is, hogy a másnaposság jellegzetes tüneteit produkálták. Lisa Hansen, a Palmerston városában lévő állatkórház orvosa szerint egyértelmű jeleit mutatták az állatok annak, hogy berúgtak. "Támolyogtak az ágakon, és rendre elvétették a lépéseket, ezért leestek" - közölte az állatorvos.

Hansen azt mondta, hogy járókelők, állatbarátok hozták be hozzájuk naponta, tömegében az úton heverő madarakat, amelyek emberi segítség nélkül elpusztulhattak volna. A doktor szerint senki sem tudja, mi okozta ezt az állapotot. Elképzelhető, hogy ettek valamilyen növényt a madarak, de van olyan elmélet is, amely szerint egy rejtélyes vírus van a háttérben. A kórházba vitt madarakat édes zabkásával és friss gyümölccsel etették, amelyek a papagájok esetében a másnaposság kiváló ellenszerei. "Ez olyan, mint amikor egy ember fagyit és kólát kap a részegség után. A madarak eszegetnek, de inkább üldögélnek, a többség pedig a ketrec aljára tett papír alá rejti a fejét, mintha ki akarnák zárni a világot, és ez is nagyon emberi" - közölte Lisa Hansen.