Megtalálták a 16 éves földkerülő vitorlázó lányt

2010.06.11. 12:13

Megtalálták azt a 16 éves amerikai vitorlás lányt, akivel megszakadt a kapcsolat a viharos Indiai-óceánon. A tizenéves Abby Sunderland apja szerint a lányát egy a keresésére indított ausztrál repülőgép észlelte, miután a Föld körüli vitorlás útra indult lány felkutatására keresőakciót indítottak az Indiai-óceánon található Reunion sziget hatóságai. A tizenévest azután kezdték keresni, hogy két segélyhívást adott, miután heves viharba került az óceánon. A lány vitorlása súlyosan megsérült a viharban.

Az amerikai tizenéves csütörtökön tűnt el, azt követően, hogy heves viharba került, és megszakadt a műholdas telefon-összeköttetés a szüleivel. Ezután a lány két segélyhívó jelzést adott le az Indiai-óceánról, csaknem 3000 kilométerre délkeletre a Madagaszkár közelében található, francia fennhatóságú Reunion szigetétől. A sziget hatóságai az ausztrál hatóságokkal együtt keresőakciót indítottak a vitorlás felkutatására. A lányt végül egy ausztráliai bérelt utasszállító repülőgéppel találták meg, amely Perth városából indult a keresésre.

A lány vitorlása súlyosan megsérült a viharban, apja szerint eltört a hajó árboca is. A 16 éves Abby Sunderland még januárban indult el egyedül Kaliforniából, hogy vitorlásával megkerülje bolygónkat. Már korábban is figyelmeztették rá, hogy útja veszélyes lehet, mert pont akkor ér az Indiai-óceánhoz, amikor ott éppen a viharos, téli időjárás tombol. Ezért az Egyesült Államokban sokan bírálták a lány családját amiatt, hogy útnak engedték. A lány vitorlása egyébként 12 méter hosszú, és a "Wild Eyes" (vadító szemek) névre keresztelték. A hajón csupán egy kis priccs, egy víztartály és egy szárított ételeket tartalmazó tároló van. Sunderland családja azt állítja: lányuknak "minden felszerelés adott ahhoz, hogy túléljen egy veszélyes helyzetet." Sunderland 18 éves testvére, Zac egyébként tavaly 17 évesen kerülte meg a Földet egyedül vitorlásával.(FH)