Több tízezren vettek részt pénteken, a melegparádén Tel-Avivban, köztük politikusok is. A parádén megjelent az ellenzéki Kadima vezetője, a volt külügyminiszter Cipi Livini is, aki a melegek védelmére szólított fel.

Livni beszédével vette kezdetét a parádé. A politikusnő azt mondta. "Izrael nem engedheti meg magának a félelmet, amely gyűlöletté változhat egy emberben egy másik ember iránt." Az ellenzék vezetője úgy fogalmazott: "azért jött el az eseményre, hogy kinyilvánítsa azt, ami némelyeknek nem nyilvánvaló.".

"A politikai félelem bennem is megvan, mintha a szexuális hovatartozás politikai kérdés lenne, mintha az új bevándorlók között, vallási közösségekben, vagy bármely más emberi közösségben ne lennének melegek"- mondta Livin. A Kadima vezetője hozzátette: "a melegek védelme nem lehet egyetlen politikai csoport ügye, ez emberi ügy, amelyben emberi lények egymás iránti tisztelete nyilvánul meg."

Livin azzal fejezte be beszédét, hogy "Izrael manapság olyan, mint egy lezárt, fortyogó fazék, mert Izraelben az arabokkal és a melegekkel szembeni gyűlölet elsöprő erejűvé kezd változni." Az izraeli városban 1998 óta megtartott melegparádéinak történetében először idén két felvonulás is volt Tel-Avivban egy időben. A hagyományos felvonulás mellett egy alternatív, a szervezők által radikálisnak nevezett menet is volt, a társadalmi változások jelmondatával. (FH)