Nem mehet vissza Angliába az USA-ból kiutasított orosz kémnő

2010.07.13. 19:51

Kedden Nagy-Britannia megfosztotta brit állampolgárságától azt az orosz kémnőt, akit a múlt héten utasítottak ki az Egyesült Államokból. Anna Chapman ezen kívül többé nem léphet be a szigetországba sem. A lapok által szexi 007-esnek emlegetett kémnő azért kaphatott brit útlevelet, mert négy évig egy szigetországbeli férfi felesége volt. A londoni belügyi tárca szóvivője azt mondta: "a miniszter dönthet arról, hogy megvonja a kettős állampolgároktól a britet, és ha ez megtörtént, akkor pedig ki is tilthatja az Egyesült Királyságból, ha a közjó így kívánja" - mondta Theresa May.

A 28 éves Anna Chapman ügyvédje a múlt héten azt mondta: védence, miután kiutasították Amerikából, szeretne Nagy-Britanniába menni, hiszen megvan még a brit útlevele. Ez ellen tettek most hatóságok. A kémeket egy csere keretében engedte szabadon az Egyesült Államok.

Az egyezség értelmében Oroszország négy, nyugati országoknak dolgozó titkos ügynököt ad át. Az orosz kémeket örökre kiutasították Amerikából, soha többé nem mehetnek az Egyesült Államokba. Hasonló kémkedési ügy a hidegháború vége óta nem volt.

A 10 embert egyébként hivatalosan nem ítélték el kémkedésért. Eric Holder főállamügyész szerint egyik ügynök sem szerzett meg és adott át Oroszországnak minősített információkat. Mint mondta: a kiutasítottak "úgy viselkedtek, mint egy idegen állam ügynökei." A bíróság mégsem ítélte el őket kémkedésért.

Az amerikai igazságügyi minisztérium két hete jelentette be, hogy őrizetbe vettek tíz állítólagos orosz kémet, az FBI több mint tíz évig tartó nyomozása után. Az FBI szerint a gyanúsítottak orosz hírszerzési kiképzést kaptak, és hosszú távú küldetésen voltak, beépülve az amerikai társadalomba. A hamis személyazonosságokkal kapcsolatos információkat azután kapták meg a nyomozók, hogy az egyik gyanúsított, a 28 éves Anna Chapman volt férje interjút adott a Daily Telegraph-nak.

A férfi azt mondta a brit lapnak: öt évvel ezelőtt váltak el, és nem lepte meg a kémhálózat híre, mert ex-felesége sokat mesélt a hatalmaskodó apjáról, aki KGB-s volt. A férfi szerint volt felesége apja nyomására lett kém. A férj ezek után még szexuális életük részleteit is kiteregette a lapnak, és fotókat is mellékelt a lapnak félmeztelen exnejéről.