A várakozások szerint több mint harmincmillió forintért fog elkelni az a pianínó, amelyet a Beatles is használt albumfelvételek közben. Ezt az augusztusi árverést szervező aukciós ház közölte szerdán. A híres londoni Abbey Road hangstúdióban használt Challen pianínó csak néhány száz fontot érne, ha nem lehetne a Beatleshez kötni.

"Úgy tudom, hogy ez az első hangszer, amely piacra kerül a legendás Abbey Road Studios-ból" - közölte a Bonhams aukciós ház Beatles emléktárgyakkal foglalkozó tanácsadója. Stephen Maycock elmondta: a pianínó a legkisebb, hármas számú stúdióban állt, és tudni lehet, hogy több dalt is a kérdéses hangszeren játszott fel a legendás brit zenekar.

A stúdió 1964-ben szerezte be a pianínót, amelynek hangját a többi között a Paperback Writer, az Ob-La-Di, Ob-La-Da, valamint a Tomorrow Never Knowscímű számokban lehet hallani. Maycock a brit lapnak nyilatkozva elmondta, a hangszert feltehetően a Pink Floyd is használta, amikor a Wish You Were Here című albumukat rögzítették Abbey Road stúdióban.

A leharcolt állapotban lévő hangszer 1980 vonult nyugdíjba a stúdióból. Akkor vette meg mostani tulajdonosa, aki a Bonham aukciós házon keresztül adja el, augusztus 15-én. A cigarettanyomos és kávéfoltos pianínót Maycock elmondása szerint még minding meg lehet szólaltatni, de "jót tenne, ha egy profi hangoló vetne rá egy pillantást". (FH)