Elindulhat a földkörüli útra az a holland lány, aki a legfiatalabb nőként szeretné körbevitorlázni a bolygót. A middleburgi bíróság kedden úgy döntött ugyanis, hogy feloldja az utazást egy éve akadályozó gyermekvédelmi felügyeletet.

Suzanne Kuypers bírónő bejelentése szerint a kerületi bíróság elutasította a gyermekvédelmi hatóságok kérését a felügyelet meghosszabbítására, ami így azonnali hatállyal megszűnt. A hatóságok egy héttel ezelőtt a lány szociális és érzelmi jólétére hivatkozva kérelmezték, hogy 12 hónappal, jövő augusztusig hosszabbítsák meg a felügyeletet. A bírónő szerint azonban az ítélet "visszahelyezi a gyermekért való felelősséget oda, ahová az tartozik: a szülőkhöz".

A lány kálváriája tavaly augusztus óta tart - az akkor még 13 éves Laura októberben szeretett volna elindulni a rekordútra, és bár szülei is támogatták az ötletet, a holland gyermekvédelem úgy vélekedett, hogy ekkora kirándulás nem jó ötlet, ezért jogi útra terelték az ügyet. A hatóságnak akkor sikerült elérnie, hogy gyermekvédelmi felügyelet alá helyezzék a lányt, megakadályozva ezzel, hogy elinduljon.

Laura Dekker célja az, hogy a világ legfiatalabb szóló-hajósaként teljesítse a földkörüli vitorlázás tervét. Ez jelenleg csak akkor válhatna valóra, ha szeptember előtt elindul, és 2012. szeptember 20-a előtt visszaér, mert akkor már 17 éves lesz. A jelenlegi rekordot ugyanis az ausztrál Jessica Watson tartja, aki 16 éves korában kerülte meg a Földet vitorlásával.