Öt év börtönre ítélte kedden a Southwark Crown megyei bíróság azt a brit szélhámost, aki a vád szerint 250 millió fontért (85 milliárd forint) megpróbálta eladni a londoni Ritz Hotelt. Anthony Lee-t "gondosan kitervelt, felháborító csalás" bűntettében találta bűnösnek a bíróság, pedig az Utolsó vacsora után visszaigényelt ÁFA-ról még nem is hallottak.

A 49 éves munkanélküli teherautósofőr a vád szerint meggyőzte Terence Collins ingatlanfejlesztőt, hogy "közeli barátja és munkatársa" a világtól elvonultan élő Barclay fivéreknek, a brit fővárosban álló Ritz Hotel milliárdos tulajdonosainak. A még 2006-ban zajlott "tárgyalásokon" Collins egymillió fontot adott át Lee-nek az adásvételről szóló egyeztetésekért cserébe. Az összeget egy magát megnevezni nem kívánó holland milliárdos adta át az ingatlanosnak.

A Piccadilly-n álló szálloda tulajdonosai, Frederick és David Barclay azonban sohasem hallottak a szélhámosról, és nem is szándékoztak eladni a hoteljüket. Lee ugyan megpróbált azzal védekezni a bíróság előtt, hogy az egymillió fontot több más ingatlanügy miatt kapta Collinstól, ám a bíróság egy hónappal ezelőtt úgy ítélte meg, hogy a férfi csalással jutott hozzá az összeghez. A keddi ítélet értelmében Lee-nek az ötévnyi börtönbüntetés mellett vissza kell fizetnie a felvett pénzt is.