abaca 175731 010

Daniel Craig brit színész fogja játszani a Millennium-trilógia című nagysikerű svéd krimi amerikai filmváltozatának főszerepét, jelentette be a Sony Pictures. A bejelentéssel szinte egy időben közölte az Amazon internetes áruház, hogy a trilógia svéd szerzője, Stieg Larsson lett az első író, akinek alkotásaiból több mint egymillió darabot adtak el Kindle nevű elektromos könyvolvasójára.

A Sony stúdió szóvivője elmondta, hogy Craig pár hónap múlva kezdi meg a forgatást a Millennium-trilógia első könyvének amerikai filmváltozatán. Craig a könyv egyik főhősét, az oknyomozó újságíró Mikael "Kalle" Blomkvist szerepét fogja eljátszani. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a női címszerepet ki alakítja.

A Magyarországon is nagy sikert aratott könyvsorozatból Svédországban már készült filmtrilógia. A sorozat első darabjából készült amerikai filmváltozatot a többek között a Hetedik és a Zodiákus című filmeket készítő David Fincher rendezi. Az Amazon internetes áruház bejelentette, hogy a Millennium-trilógia szerzője, a svéd Stieg Larsson az első író, akinek könyveiből több mint egymillió darabot adtak el elektromos könyvolvasójára, a Kindle-re. A trilógia első darabja 2005-ben jelent meg Svédországban, egy évvel azután, hogy Larsson szívrohamban meghalt. (FH)