A 14 éves Laura Dekker szombaton bejelentette, hogy szerdán reggel elindul vitorlásával világkörüli útjára, amelytől a gyermekvédelmisek bírósági úton próbálták eltiltani. Ha sikerül körbehajóznia a Földet, úgy ő lehet az eddigi legfiatalabb, akinek ez sikerült. "Nagyszerű, hogy most már hivatalosan is útnak indulhatok. Ez pedig augusztus 4-én lesz, reggel 9-kor" - hozta nyilvánosságra a tini saját honlapján.

A lány azután vághat neki egyedül a több ezer kilométeres útnak, hogy a héten egy bíróság elutasította egy gyermekvédő szervezet kérelmét, miszerint hosszabítsák meg az állami felügyeletet a tizenéves felett, így akadályozva meg, hogy útnak induljon.

Most, hogy az utolsó akadály is elhárult, Laura édesapjával együtt indul el szerdán egy holland kikötőből a Guppy nevű vitorlással. Miután megérkeznek Portugáliába, a kislány már egyedül vitorlázik tovább. Laura azt mondta, hogy amíg meg nem érkeznek a hivatalos kiindulópontig, apja segít az utolsó beállításokat is megcsinálni a Guppyn. Hogy pontosan mikor fut ki Portugáliából, azt egyelőre még nem döntötték el. Laura már tavaly, 13 éves korában szeretett volna útnak indulni, de ezt megakadályozták a gyámügyesek, bár a tini terveit saját szülei is támogatták. A tervek szerint 2012 szeptember 20. körül érkezik vissza Európába, miután megkerülte a Földet.