Most derült ki, hogy évtizedek óta nem látta senki a japán főváros legidősebb asszonyaként nyilvántartott nőt - jelentette kedden a BBC brit közszolgálati adó. Erre azután jöttek rá tokiói tisztségviselők, hogy miután egy hete kiderült, hogy a legidősebbként nyilvántartott tokiói férfi harminc éve halott, ellenőrizni kezdték a száz évnél idősebbként nyilvántartott embereket.

A 113 évesként nyilvántartott Furuja Fusza a tokiói önkormányzati adatok szerint a lányánál lakott. A lakáshoz kiérkező önkormányzati képviselőkkel azonban közölte a lány, hogy azóta nem látta édesanyját, hogy 1986-ban beköltözött a lakásba. Azt mondta: költözéskor anyját saját magához jelentette be, és egészségügyi biztosítását azóta is fizette, biztos, ami biztos - írta a BBC. A tokiói önkormányzat képviselői most Furuja fiát keresik, hátha nála él az idős nő.

A japán fővárosban azután kezdték el ellenőrizni a száz évnél idősebb embereket, hogy az előző héten felfedezték: már több mint harminc éve halott a legidősebbnek gondolt tokiói férfi. Amikor az önkormányzat fel akarta köszönteni 111-ik születésnapja alkalmából, a férfi lánya elküldte a tisztségviselőket. A hatóságok ekkor gyanút fogtak, és a rendőrséget küldték ki a lakásba, ahol egy ágyban fekve megtalálták a férfi mumifikálódott holttestét.