Tanúvallomást tett Naomi Campbell a háborús bűnökkel vádolt volt libériai elnök, Charles Taylor perében a Hágai Bíróságon. "Már aludtam, amikor kopogtak. Kinyitottam az ajtót. Ott állt két férfi, akik egy erszényt adtak át és közölték, hogy 'ajándék Önnek'- kezdte vallomását a bíróságra késve érkező Naomi Campbell.

A modell azt állította, a látogatók érkezése után visszafeküdt, és a csomagot csak reggel nézte meg. "Láttam néhány követ benne. Nagyon apró, koszosnak kinéző köveket. Semmilyen magyarázat, semmilyen üzenet nem volt" - folytatta a szupermodell, aki azt is elmondta, hogy másnap reggelinél akkori ügynökének, Carol White-nak és az amerikai színésznő, Mia Farrow-nak is beszámolt az ajándékról. Campbell szerint a két nő valamelyike mondta azt, hogy a kövek Charles Taylrotól érkezhettek.

A szupermodell a bíróságnak elmondta, hogy a köveket egy barátjának adta, aki Nelson Mandela gyermekalapítványánál dolgozott, hogy "csináljon velük valamit". "Nem akartan megtartani őket" - állította, és hozzátette, hogy két-három kőről voltszó.

000T TRPar3381414

A BBC egyébként ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy az alapítvány egy hivatalnoka egy brit újságban tagadta, hogy bármilyen kövekhez jutottak volna Cambelltől, aki többet nem találkozott Taylorral, így nem tudja, ő volt-e az ajándékozó. Campbell egyébként egyáltalán nem tartotta furcsának az éjjeli ajándékot. "Gyakran kapok ajándékokat, gyakran az éjszakai órákban... Teljesen normális, hogy ezeket el is fogadom" - mondta a bíróságon.

Az ajándékozásra egyébként azután derült fény, hogy a történtekről Mia Farrow beszámolt ez év elején. Farrow szerint a szupermodell másnap a reggelinél azt mesélte, hogy egy csiszolatlan gyémántot kapott a volt libériai elnöktől. A történtekkel kapcsolatban Campbell volt ügynöke, Carol White azt mondta, hogy a modell összesen hat kövecskét kapott. Az ügynök azt állítja jelen volt, amikor Campbell szállodai szobájába megérkeztek a drágakövek. (FH)