Szőke parókában, vastagon kirúzsozva menetelt a tömeggel Jon Gnarr, Reykjavík polgármestere szombaton az izlandi melegfelvonuláson - számolt be róla a helyi sajtó. A júniusban polgármesterré választott egykori komikus azt mondta: a felvonulás nagyon fontos számára és a reykjavíkiak körében az egységet és a boldogságot fejezi ki.

A 43 éves, ötgyerekes családapa virágokkal díszített ruhát viselt, hatalmasra tömte ki melleit és egy nagyméretű kézitáskát is lóbált miközben tízezrekkel vonult fel Izland fővárosának utcáin. Gnarr azt is elmesélte, hogy egy pillanatig sem gondolkozott azon, hogy bevállalja-e azt, hogy nőnek öltözzön, mivel szerinte a melegfelvonulás "hatalmas buli". A polgármester máskor sem hajlandó karót nyelt bürokratát játszani, két hónapja az Üdvhadsereg támogatára szervezett vicces divatbemutatón is boldogan vett részt modellként (ő a magasabb, kalap nélküli fickó).

Izlandon a világon először választottak meg miniszterelnöknek olyasvalakit, aki köztudottan homoszexuális: Johanna Sigurdardottir tavaly februárban lett az ország első leszbikus kormányfője. Sőt, amikor idén júniusban az izlandi parlament megszavazta a melegházasság legalizálását, a miniszterelnök volt az elsők között, aki párjával, Jonina Ledsdottirral együtt kimondta a boldogító igent. Becslések szerint egyébként a csütörtökön kezdődött és vasárnap záruló izlandi melegfesztivál szombati felvonulásán 90 ezren vettek részt.