Tanúvallomást tett Mia Farrow amerikai filmsztár a Charles Taylor volt libériai elnök elleni perben a hágai Nemzetközi Bíróság előtt hétfőn. A színésznő elmondta: Naomi Campbell korábban maga mesélte el neki, hogy gyémántot kapott ajándékba Taylor-tól. Az egykori államfőt a Sierra Leone-i polgárháborúban játszott szerepéért fogták perbe.

„Azt mondta, hogy kopogásra ébredt azon az éjszakán. Néhány férfi állt az ajtóban, akiket Charles Taylor küldött, és egy óriási gyémántot adtak át neki" - mondta Mia Farrow. Mindez még 1997 őszén történt a Dél-afrikai Köztársaságban, ahová Nelson Mandela akkori elnök meghívására, jótékonysági vacsorára érkeztek a hírességek, köztük Naomi Campbell, aki egy vacsora után gyémántot kapott a volt libériai elnöktől. A brit szupermodell csütörtökön tett tanúvallomást a törvényszék előtt. Campbell két-három apró kőről beszélt, és azt állította, nem tudta kitől vannak. A gyémántokat másnap reggel egy dél-afrikai alapítványnak adta - az alapítvány vezetője a múlt héten továbbította a gyémántokat a helyi hatóságoknak.

A volt libériai elnököt azzal vádolják, hogy illegálisan kibányászott csiszolatlan gyémántokért cserébe fegyverrel látta el a Sierra Leone-i lázadókat az ottani polgárháború idején. Az ex-elnök azt állítja, hogy soha nem volt köze a drágakövekhez. Farrow mellett Cambell volt ügynöke, Carol White is megerősítette a történteket. Az ügynök azt állítja, hogy jelen volt, amikor a modell szobájába megérkezett a drágakő. (FH)