Az orosz rendőrség lebontotta az Amnesty International és a Greenpeace sátrait, majd letartóztatta a szórólapokat terjesztő, aláírásgyűjtő aktivistákat a U2 moszkvai koncertje alatt - jelentették be a szervezetek képviselői az orosz fővárosban. A Greenpeace környezetvédő mozgalom orosz igazgatója azt is elmondta, hogy a hatóságok az ír zenekar saját jótékonysági szervezete, a HIV terjedése ellen kampányoló ONE alapítvány képviselőit is kizavarták a stadionból.

"A tevékenységünket egyeztettük a U2 menedzsmentjével, ezért nagyon meglepett minket a rendőrségi akció"- mondta Ivan Blokov. A Greenpeace orosz vezetője hozzátette, hogy a hatóságok nem engedték őket a koncertre érkezők közelébe, és így nem gyűjthettek aláírásokat. Szergej Nyikitin, az AI orosz részlegének vezetője az Interfax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy öt aktivistájukat tartóztatták le. "Nagyon elszomorít, ami történt. Nem tudom, hogy Bono tudott-e arról, ami velünk történt, de félek, hogy nem" - tette hozzá.

A koncert végén, a Moszkvában először fellépő U2 színpadra invitálta azt a Kreml-ellenességéről ismert orosz rocksztárt, Jurij Sevcsukot, aki legutóbb vasárnap vett részt egy a moszkvai vezetés politikája ellen szervezett koncerten, ahol egy autópálya-építés ellen tiltakoztak. Bono egyébként - a HIV terjedése elleni kampány részeként - kedden fekete-tengeri nyaralójában látogatta meg Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, ahol az eseményről készült fényképek tanúsága szerint kedélyesen elteázgattak.