Meghalt egy 14 éves hím óriáspanda egy japán állatkertben, akit egy mesterséges megtermékenyítési program részeként altattak el - közölte pénteken az állatkert. A Kobe városában található állatkertben évek óta sikertelenül próbálták szaporodásra bírni az ott fogva tartott pandapárt.

A kobei Oji állatkertbe 2002 decemberében érkezett Ko Ko nevű hímpanda szívroham miatt halt meg, miután nem tért magához az altatásból - közölte az állatkert. Az állatot egy mesterséges megtermékenyítési program részeként altatták, spermavételre. A pandát Kína kölcsönbe adta a japán állatkertnek.

Az állatkert munkatársainak közlése szerint Ko Ko már nagyjából harminc alkalommal átesett ugyanezen az eljáráson, minden különösebb probléma nélkül. Az állatkert kínai szakértőkkel együtt vizsgálja, hogy pontosan mi okozhatta a panda halálát.

Az állatkert 2003 óta próbálja elérni, hogy Ko Ko és az állatkertbe 2000-ben érkezett Tan Tan nevű nőstény panda párosodjon. Miután természetes módon nem sikerült eredmény elérni, a mesterséges megtermékenyítéshez fordultak. Tan Tan 2007-ben terhes lett, de a bocs halva született. 2008-ban született bocsa pedig három nap múlva halt meg. (FH)