A japán kormány pénteken bejelentette, hogy több mint 230 ezer, száz évnél idősebbként feljegyzett japánt nem találtak, miután elkezdték leellenőrizni a családi regisztrációs rendszert. A vizsgálatot azután indították, miután kiderült, hogy a legidősebbként feljegyzett tokiói férfi harminc éve halott.

A japán egészségügyi minisztérium bejelentése szerint egészen pontosan 234 354 olyan, száz évesnél idősebb ember volt feljegyezve élőként, akiknek hollétéről semmi sem tudnak. A minisztérium adatai szerint az "eltűntek" között több mint 77 ezer 120 évnél idősebb ember van, valamint 884 olyan ember, aki a regiszter szerint több mint 150 éves.

A kérdéses önkormányzati nyilvántartásokat a családtagok bejelentései alapján frissítik. A hiányzó százévesek között feltehetően sok olyan van, akinek halálhírét nem jelentették, mert a második világháború alatt, és az azt követő zavaros években haltak meg, vagy miután elköltöztek az országból - közölte a minisztérium.

A japán hatóságok azután kezdték el ellenőrizni a nyilvántartásokat, hogy Tokióban kiderült: a "legidősebb" tokiói férfi harminc éve halott, míg a legidősebbként nyilvántartott nőt évtizedek óta senki sem látta. (FH)