Adásba kerül a Harry herceg elrablásáról szóló film

bry
2010.10.21. 13:59

Hiába írt levelet a Channel 4-nak a brit hadsereg főparancsnoka, a csatorna csütörtök este leadja azt félig fikciós, félig dokumentumfilmet, amely Harry herceg afganisztáni elrablásáról szól. A 90 perces film kitalált jeleneteiben, a Sebastian Reid által alakított herceget túszul ejtik a tálibok, fejéhez fegyvert szegeznek, amely később el is dördül. Az angol királynő 26 éves unokája 2008-ban tíz hétig valóban szolgált Afganisztánban, de miután erről a média beszámolt, biztonsági okokból visszahívták onnan.

"Ez egy felelősségteljes dokumentum-film, amely azt elemzi, milyen veszélyek várnak az Afganisztánban szolgáló katonákra, és latolgatja annak a következményeit, ha ott egy ismert személyt elfognak" - írta közleményében a csatorna szóvivője.

A történet szerint Harry herceget nemcsak elrabolják, hanem arra is kényszerítik, hogy szerepeljen a tálibok és az al-Kaida propagandafilmjében. Szembesítik azzal is, hogy a brit kormány soha nem fizetett még túszokért. Az este bemutatandó filmet Buckingham palota nem akarta kommentálni, a brit bulvárlapok azonban elítélték a tévécsatornát, mondván az nem mutat kellő tiszteletet az Afganisztánban szolgáló tízezer brit katonának.

Harry herceg, akit a hadseregben - apja walesi hercegi címe után - csak walesi hadnagynak neveznek, jelenleg a légierőnél tanulja, hogyan kell irányítani az Apache típusú harci helikoptereket. A héten egyébként bátyja, Vilmos herceg bejelentette, hogy öccséhez hasonlóan szeretne ő is Afganisztánban harcolni. (FH)