Zárva találták a temető kapuját - a kerítésen akartak kimászni a látogatók

2010.11.01. 11:04

Körülbelül százan rekedtek Nyíregyházán, az Északi temetőben vasárnap este. Azt hitték, bezárták őket, ezért többen úgy próbáltak meg kijutni, hogy elkezdtek átmászni a kerítésen. Egy közelben tartózkodó rendőr - akinek kollégáival a temető környékének biztosítása volt a feladata, úgy ítélte meg, hogy a helyzet balesetveszélyes, ezért levágta a kapuról a lakatot. Szemtanúk szerint a bent rekedtek megtapsolták a parancsnokot. Hogy a látogatók miért nem használták a másik három, nyitva álló kaput, az még nem derült ki.

Százan próbáltak átmászni vasárnap este a nyíregyházi Északi temető kerítésén, miután a kaput, amelyen bementek, kifelé menet zárva találták este hat óra után. A részletekről Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: Mindenszentek és Halottak Napja a temetők környéke rendjének megőrzése érdekében fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak, hogy segítsék a forgalmat, megelőzzék a zseblopásokat, autófeltöréseket. Így figyelt fel az egyik közelben tartózkodó parancsnok arra, hogy a temető kerítésén többen megpróbálnak kimászni. Volt, aki visszaesett. Miután a parancsnok a helyzetet balesetveszélyesnek ítélte meg, és tartani lehetett attól is, hogy pánik tör ki a látogatók között, úgy döntött, levágja a lakatot a kapuról. A jelenlévők tapssal köszönték meg az intézkedést. Kérdésünkre: indul-e eljárás az ügyben, a százados nemmel válaszolt.

Nagyon sajnálom a történteket. Hibát követtünk el, a felelősséget vállalom. Egyik kollégánk az utasítás ellenére bezárta az egyik kaput. Az utasítás az volt, hogy amíg a vezető nem szól, addig a kaput nem lehet bezárni - közölte Szekrényes András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Vállalat igazgatója. Hozzátette: az Északi temetőnek négy kapuja van, vagyis a többi három nyitva állt, az egyik kapu, amelynél éjjel-nappal portaszolgálatot tartanak, a nap 24 órájában nyitva van.

Kérdésünkre, milyen következményekre számíthat a kolléga, aki az utasítás ellenére bezárta a kaput, Szekrényes András úgy reagált: kollégája jó szándékú ember, amit az érdekében figyelembe lehet venni, azt meg fogja tenni. Elmarasztalásra számíthat, mert - mint fogalmazott - "ezt kívánja meg a világ". Ő intézményvezetőként pártolja a kollégáit, akik készültek a hosszú hétvégére, igyekeztek mindent rendbe tenni, hogy méltóképp emlékezhessenek halottaikra a látogatók.

A Független Hírügynökség tudomása szerint a helyi sajtóban még a megelőző héten tájékoztatták az embereket a temetők nyitva tartási rendjéről, így a látogatóknak elvileg azt is tudniuk kellett volna, hogy október 31-én este hatkor zár a temető, meghosszabbított nyitva tartás a hagyományoknak megfelelően november elsején van, ekkor este nyolckor zárják a kapukat. Hogy a temetőben rekedtek miért nem hagyták el este hatig a temetőt, de ha már nem sikerült, miért nem próbálkoztak meg a másik három kapu valamelyikén távozni, vagy mobiltelefonon segítséget kérni, azt nem lehet tudni.