Bejelentette idő előtti visszavonulását az első, nyíltan meleg amerikai anglikán püspök szombaton. Gene Robinson azt mondta, hogy a halálos fenyegetések és a családjára nehezedő terhek miatt döntött így. A 62 éves, New Hampshire-i püspök azt mondta, hogy legkésőbb 2013-ban, de az is lehet, hogy jóval előbb visszavonul. "A halálos fenyegetések és a püspökké választásom miatti világméretű viták nem csak nekem, hanem férjemnek, a mellettem mindig kitartó Marknak is nagy megpróbáltatást jelentettek az elmúlt hét év minden percében" - írta Gene Robinson az egyházkerület honlapjára feltett üzenetében.

Az amerikai anglikán, vagyis episzkopális egyház püspöki tanácsa 2003-ban úgy erősítette meg a homoszexuális pap püspökké szentelését, hogy Robinson ellen zaklatási vádak szóltak, amelyek alól az egyház püspöki tanácsa végül felmentette őt. Néhány küldött azzal vádolta meg ugyanis a homoszexualitását már jóval korábban nyíltan vállaló férfit, hogy az 1990-as években az interneten egy olyan honlapot üzemeltetett, amely homoszexuális és leszbikus fiatalok számára nyújtott tanácsokat, és hozzáférést biztosított különböző erotikus fotókhoz is.

A tanács hasonlóan megalapozatlannak ítélte egy vermonti férfi által megfogalmazott és e-mailben az összes püspöknek elküldött azon állítást is, amely szerint a lelkész évekkel korábban egy egyházi gyűlésen, több alkalommal is nem helyénvaló módon érintette meg őt. 2003-ban, a döntés miatti tiltakozásul a püspökök egy kisebb csoportja elhagyta a tárgyalótermet, és a szemközti templomba vonult.

Gene Robinson 13 évig volt nős, feleségétől két lánya született. Mostani élettársával vagy, ahogy a vasárnap megjelent üzenetében közli, férjével, Mark Andrew-val 20 éve él együtt. Ennek kapcsán úgy fogalmazott korábban: nem ő az első homoszexuális püspök, ő csak annyiban különbözik a többitől, hogy nyíltan vállalta ezt. Az episzkopálisok egy része úgy véli, hogy a Biblia tiltja a homoszexualitást.

A világ anglikán püspökeinek 1998-ban tartott legutóbbi találkozóján olyan határozatot fogadtak el, amely szerint a homoszexualitás "összeegyeztethetetlen a szentírással". Az episzkopális egyház csaknem két és fél millió hívőt számlál az Egyesült Államokban. Az anglikán egyházat és a belőle kinőtt egyházakat összefogó anglikán közösségnek 79 millió tagja van a világon. (FH)