Meghalt a texasi börtönben lévő cellájában az Egyesült Államok leghosszabb ideje halálsoron ülő elítéltje - közölte kedden a dallasi megyei börtön, hozzátéve, hogy a férfi épp a negyedik fellebbviteli tárgyalására várt. A közlemény szerint Ronald Curtis Chambers még pénteken vesztette életét, miután összeesett a cellájában. Hirtelen halálának pontos okát egyelőre vizsgálják.

Az 55 éves férfi összesen 35 évet töltött a halálsoron, miután 1975-ben elítélték egy diák megverése és lelövése miatt. Az, hogy a bűncselekmény idején mindössze 20 éves Chambers volt a gyilkos, az elmúlt 35 évben nem kérdőjeleződött meg, de az ügye többször is visszakerült a bíróság elé, ahol enyhébb büntetést szeretett volna elérni. Állítása szerint ugyanis a bíróság nem vette figyelembe az enyhítő körülményeket, valamint az ügyében bíráskodókat befolyásolta az afroamerikai származása.

Az Egyesült Államokban a texasi börtönökben végzik ki a legtöbb elítéltet. Az év eleje óta 17 emberen hajtották végre a halálos ítéletet, miközben az egész országban összesen 45 embert végeztek ki január óta. Az amerikai halálra ítéltek átlagosan 12 évet töltenek el a halálsoron, ám Texasban ennél hamarabb, általában 10 éven belül végrehajtják a halálos ítéletet. Chambers halálával a hatvanéves Raymond Riles lett a leghosszabb ideje a siralomházban lévő elítélt: ő 1976 februárja óta várja az ítélet végrehajtását.