Az AFP szerdai elemzése szerint Vilmos herceg leendő felesége, Kate Middleton sokkal felkészültebb a királyi esküvőre és a beilleszkedésre a famíliába, mint ahogy a herceg édesanyja Lady Diana volt. A héten derült ki, hogy Károly herceg idősebbik fia még októberben megkérte kedvese kezét, a menyegzőt pedig jövő nyáron tartják. Elemzők arra emlékeztetnek, hogy amíg Lady Di az esküvőjén alig 20 éves volt, félénk és visszahúzódó, amikor kimondta az igent a 32 éves Károlynak, addig Kate már 28 esztendős, egyetemi diplomája is van, dolgozik, és stabil a kapcsolata Vilmossal.

Charles Kidd, egy neves etikett könyv szerzője úgy vélte, hogy mivel a fiatalok már kilenc éve alkotnak egy párt, Middleton szépen belesimult a királyi családba. "A lassú közeledés felkészítette őt a közös életre" - vélekedett a szakíró. Hozzátette, hogy persze maga a család is sokat változott Diana és Károly 1981-es házassága óta, nem kevés részben azért, mert a trónörökös pár később elvált, illetve Lady Di halála miatt is, amikor sokan a királynő, II. Erzsébet szemére vetették, hogy mennyire hidegen viselkedett menye halálakor.

A királyi családról gyakran író tudósítók szerint Károly és Diana házassága a kezdetektől nem volt felhőtlen, és inkább úgy tűnt, mintha mindketten csapdába estek volna, mintsem hogy boldog frigyben éltek volna. Kate és Vilmos esetében ugyanakkor mindenki arról beszél, hogy mennyire boldogok és illenek egymáshoz. Igaz, a pár 2007-ben egy rövid időre szakított egymással, de később kibékültek és azóta is együtt élnek.