Hó lepte el pénteken Európát: a kontinens északi részén közlekedési fennakadásokat okozott a havazás, Bulgáriában le kellett zárni több tengeri kikötőt, de Olaszországban is meglepetést okozott a ritkán látott fehér takaró a városokban, Milánó repterein akadozott a forgalom.

Az egyre mélyebbre zuhanó hőmérséklet és a kitartó havazás komoly fennakadásokat okoz a brit közúti, vasúti és légi közlekedésben: a belfasti és a London City repülőteret ideiglenesen le kellett zárni, de járattörlések és komoly késések vannak a Gatwicken és a Heathrow-n is. A havazás miatt, számos brit közút járhatatlan, és késések vannak a vonatközlekedésben, közte az Eurostar járatain is. Nem sokkal jobb a helyzet Írországban sem, ahol a meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a hideg és a havazás egész jövő héten folytatódni fog.

Hasonló gondokkal szembesülnek a németországi utazók is: a müncheni repülőtéren száz, a frankfurtin pedig több mint kétszáz járatot töröltek pénteken, de a főváros, Berlin repülőtere is komoly késésekkel küzd még szombaton is. A közutakon is jelentős problémák vannak Németországban: számos havas út nem járható, ráadásul szombatra egyes térségekben üzemanyaghiány alakult ki az elakadt szállítókocsik miatt.

Bulgáriában péntek délután kellett lezárni a legnagyobb fekete-tengeri kikötőt, a várnait, de több kisebb kikötőt is üzemen kívül helyeztek a havazás miatt. A hóesés ráadásul megbénította a forgalmat a Szófiából délre vezető autópályán is, míg az ország keleti részén a hatóságok egyáltalán nem tanácsolják az utazást a mintegy negyven centiméternyi hó okozta rossz útviszonyok miatt.

Ritkán látott hóesés volt olyan olaszországi turistacélpontoknál is, mint Pisa vagy Firenze, szintén késéseket és járattörléseket okozva a térség repülőterein. Rövid havazás volt pénteken az olasz fővárosban, Rómában is, ahol az ott szokatlan, nulla fok körüli hőmérséklet miatt befagyott a város több szökőkútjának a vize. A Milánó melletti Bergamo repülőterén ugyan csak 10-15 centiméter hó esett, de délután 3 óra körül már ennyitől is lebénult a légikikötő forgalma. Az Orio Al Serio reptéren rekedt utasok zömét sikerült szállodában elhelyezni, de így is sokan voltak, akik a terminálban éjszakáztak.