December 31-én, pénteken az iskolaszüneti, illetve, amelyik vonalon van, év végi menetrend szerint közlekednek normál üzemidőben a BKV-járatok. A kisföldalatti teljes üzemidőben közlekedik. Az éjszakai járatok kétszeres sűrűséggel járnak majd, néhány járatot kivéve. Egész éjjel közlekedik a 6-os villamos, a 4-es pedig hajnali két óráig 7-8, azután a hivatalos üzemkezdetig 10 percenként közlekedik. Szilveszter éjjel jár majd a Fogaskerekű is. A Volánbusz járatai december 31-én a tanítási szünetben érvényes pénteki, január elsején pedig a munkaszüneti napi menetrend szerint közlekednek. A MÁV szilveszteri és újévi közlekedési rendje nem változik. Újév napján, illetve január 2-án - szombaton és vasárnap - a BKV-járatok a munkaszüneti napokra, 3-ától pedig az iskolai időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek. Fényruhába öltöztetett karácsonyi villamos közlekedik egészen január 2-áig - december 24. és december 31. kivételével - délután 5 és este 9 óra között hétfőnként, szerdánként, csütörtökönként, szombatonként és vasárnaponként a 2A, keddenként és péntekenként a 19-es vonalán.

Budapest három frekventált helyszínén, a Vörösmarty téren, a Nyugati téren és az Oktogonnál is lesznek ingyenes szabadtéri rendezvények szilveszterkor. A programok este 7 órától körülbelül éjjel 2-ig tartanak. A Vörösmarty téren Jazz Színpad várja az érdeklődőket. Itt este 7 órakor a Kardos Négyes lép színpadra, a többi között akusztikus felfogású számokat és délszláv hatású kompozíciókat adnak elő. Őket a The Transform Quintet nevű jazz-formáció követi. Fellép Horgas Eszter, köztársasági érdemrenddel kitüntetett fuvolaművész, majd nem sokkal éjfél után a HársHegyBand szórakoztatja a közönséget. A Nyugati téren a Pluto nevű rock'n'roll zenekar kezdi az estét, majd az Anselmo Crew teremt karneváli hangulatot a városi tánczenébe oltott autentikus zenei hagyományokkal. Fél 10 előtt az Anima Sound System veszi át a szórakoztatást, majd az Egy Kiss Erzsi Zene nevű formáció "szövegtelen énekszövegeivel" lép színpadra. Éjfél után DJ zenél, körülbelül éjjel 2 óráig. Az Oktogonnál az egyik népszerű zenecsatorna felel a programokért, népszerű műsorvezetőket, zenét, izgalmas interjúkat és hatalmas kivetítőt ígérnek. A rendezvényeket a fővárosi önkormányzat támogatja.

Ha a szabadban töltenénk a szilveszter éjszakát, mindenképp ajánlott melegen öltözni: borult, párás, helyenként tartósan ködös időre számíthatunk, péntek délután északkeleten szórványosankisebb havazás lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között alakul - áll az Országos Meteorológiai Intézet honlapján. Budapesten éjszaka akár -14 fok is lehet a koponyeg.hu szerint.