Idén újra ölt Japánban a hagyományok szerint szerencsét hozó újévi étel. Csak Tokióban hat ember fulladt meg a zöldséglevesben tálalt, nyúlós-ragadós rizstésztától, amelyet az újév első napján szoktak fogyasztani.
A japán fővárosban az újév első napján hat ember meghalt, és öten súlyos állapotba kerültek, fulladás miatt, miután a hagyományos japán újévi levesből ettek - közölte a tokiói tűzoltóság. A halálos áldozatok mind hetven évnél idősebb emberek voltak. A Japán egyik legfontosabb ünnepének számító újévkor rendszeresen szed áldozatokat a mocsi nevű japán édesség. A különleges rizsből készített, nyúlós-ragadós tésztát a hagyományok szerint újévkor levesbe főzik, és úgy eszik meg. Mivel az ozomi levesbe rakott mocsi tésztája nagyon nyúlós, ha nem rágják meg rendesen, könnyen fulladást okozhat. Különösen az idősek, és a kisgyerekek vannak veszélyben. A japán hatóságok minden évben figyelmeztetik az embereket, hogy vágják fel apró darabokra a tésztát, mielőtt megeszik, de ennek ellenére rendszeresen halnak meg tőle emberek az újév első napján.