Bujkálnia kell a disszertációjához pornót forgató török diáknak

2011.01.09. 12:14

Elbocsátottak három oktatót az egyik vezető törökországi magánegyetemről, miután kiderült, hogy egy diák pornófilmet készített a disszertációjához – közölte szombaton a BBC. A botrány következtében az isztambuli Bilgi egyetem filmesztétikai és kommunikációs tanszékét bezárták, és a rendőrség most azt vizsgálja, miként lehet bűnvádi eljárást indítani az ügyben – írja a Független Hírügynökség.

A filmesztétikai tanszék hallgatója, Deniz Ozgun először írásban adta be disszertációs tervét, és oktatói nem tudták, mitévők legyenek. A diák nem csinált titkot abból, hogy pornót akar készíteni, de azt mondta: azért, hogy bemutassa, mennyire mesterkélt a szexualitás az ilyen filmekben. Oktatói azt válaszolták, hogy meggyőzőbb indoklás kell.

Ozgun nem tudta további érvekkel alátámasztani célját, amit oktatói kudarcnak ítéltek. A botrány azután tört ki, hogy a hallgató interjút adott egy magazinnak, és abban elmesélte, hogyan készítette el mégis a pornófilmet, méghozzá az egyetemen. A hallgatók szülei ostromolni kezdték az egyetemet, választ követelve arra, mi folyik Törökország egyik legtekintélyesebb, liberálisnak tartott felsőoktatási intézményében.

Három oktatót tett felelőssé az egyetem vezetése a történtekért, őket elbocsátották, és a rendőrség nyomozást indított ellenük, miközben a tanszéket bezárták. Állítólag Deniz Ozgun és filmjének egyik szereplője jelenleg bujkál.