horoszkóp

Megnyílik a melegek első amerikai múzeuma

2011.01.13. 07:26

San Francisco híres Castro kerületében, csütörtökön avatják fel a melegek első amerikai múzeumát. Az alapítók azonban már szerdán beengedték a sajtó képviselőit, hogy egy előzetes megnyitón bemutassák a gyűjteményt, amelynek fontos részei a merénylet áldozatává vált helyi képviselő, Harvey Milk személyes tárgyai. Ilyen múzeum eddig csak Berlinben nyílt a világon.

"Mindent be akarunk mutatni, hogy gazdaggá, sokszínűvé és meghökkentővé tegyük a helyet"- nyilatkozta a melegek, leszbikusok, biszexuálisok és nemet váltók múzeuma történeti társaságának igazgatója. Paul Boneberg azt mondta, hogy a kerületet "évente turisták tízezrei keresik fel, mivel érdekli őket a melegek kultúrája, ezért a múzeum alapítói kitesznek magukért, hogy a látogatók minél többet megismerjenek életükről".

Az állandó kiállításon látható egy rózsaszín keretes napszemüveg, egy síp, és egy farmer valamint még számos egyéb személyes tárgy, amelyek egykor a San Franciscói melegek büszkesége, Harvey Milk tulajdonai voltak.

Milk volt a város történetének első olyan választott tisztségviselője, aki nyíltan vállalta, hogy meleg. 1978. november 28-án Dan White, a tisztségéről néhány nappal korábban lemondott önkormányzati képviselő a Városháza irodájában agyonlőtte őt és George Moscone polgármestert. 2008-ban Gus Van Sant Milk címmel filmet készített a meleg tanácsnokról, a főszerepet Sean Penn játszotta. A filmet nyolc Oscar-díjra jelölték, ezek közül kettőt - a legjobb forgatókönyvért és a legjobb férfi főszereplőért- meg is nyert.